Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2007

Γυναικεια ομορφια.

Το γυναικείο σώμα ήταν πάντα αντικείμενο για κανόνες και συγκρίσεις. Για παράδειγμα, αν η εποχή καθιερώνει τις παχουλές, οι περισσότερες γυναίκες θα ακολουθήσουν τον κανόνα ή αντίστοιχα τις αδύνατες . Αυτή η σύγκριση ασφαλώς δεν είναι σωστή, επειδή αναγκάζει τις γυναίκες να ετεροκαθορίζονται και να ακολουθούν τη μόδα

Οι περιγραφές μιας όμορφης γυναίκας συνήθως συγκρίνονται με κάποια γνωστά πρότυπα της τέχνης, της ιστορίας αλλά και της θρησκείας, λέμε όμορφη σαν την Αφροδίτη ή αέρινη σαν άγγελος αλλά και πανέμορφη σαν την σύγχρονη Σίντυ Κρόφορντ και συνήθως συνδυάζονται και με άλλες, αρκετά στερεοτυπικές, αντιλήψεις: Οι όμορφες γυναίκες είναι πιο επιτυχημένες στην επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή, είναι πιο ευπροσάρμοστες και έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποδείξουν και τα υπόλοιπα ταλέντα τους. Φυσικά αυτό επηρεάζει την κατασκευή της αυτοεικόνας και ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αλλωστε, οι γονείς συνηθίζουν να συγκρίνουν την εμφάνιση των κοριτσιών τους, κάνουν σχόλια και δείχνουν τα αρνητικά ή θετικά συναισθήματά τους,
Ετσι, στην ενήλικη ζωή της το πρώτο πράγμα που θα κάνει μια γυναίκα είναι να συγκριθεί: πως είναι ντυμένη και πως στέκει στο χώρο , σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Ομορφιά- Προσωπικότητα- Πνευματικότητα
Η καθήλωση στα πρότυπα σωματικής ομορφιάς και της μορφικής τελειότητας αποκλείει το βίωμα του ωραίου στο σύνολό του. Μια γυναίκα δεν είναι ελκυστική μόνο και μόνο επειδή είναι ωραία. Αντίθετα, μπορεί να γίνει ακόμα και αποκρουστική, αν έχει κακή συμπεριφορά. Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα γύρω από αυτό. Η αλληλεπίδραση όλων των άλλων παραγόντων, της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και της πνευματικότητας προκαλούν τη γοητεία και τη διέγερση. Η αρμονία και η αίσθηση της ομορφιάς βρίσκεται ακριβώς σ΄αυτή τη πολλαπλή σύνθεση του ατόμου.

Αλλάξτε την αυτοεικόνα σας: Μη ξεχνάτε ότι:
Η γυναικεία ύπαρξη, τώρα και αιώνες, ετεροκαθορίζεται. Ο ετεροκαθορισμός της την δεσμεύει σε κατ΄εξοχήν ερωτικό αντικείμενο. Αυτή η βαθύτατα χαραγμένη εγγραφή, οδηγεί σήμερα τις γυναίκες σε σύγχιση και ενοχή. Το άγχος λοιπόν για το πρότυπο της τέλειας γυναίκας προέρχεται από την γυναικεία αμφιθυμία μπροστά σ΄αυτό το παράδοξο, που δυσκολεύεται να αλλάξει. Ομως, η εικόνα του σώματος και του προσώπου είναι ένα από τα κριτήρια έλξης. Θα ήταν όμως άδικο για την έννοια άνθρωπος ο περιορισμός του μόνο σ΄αυτό. Οι επιτυχημένες σχέσεις δεν στηρίζονται μόνο στην ομορφιά, πολλά πανέμορφα ζευγάρια χωρίζουν και επίσης πολλά φωτομοντέλα και σταρ του κινηματογράφου αποτυγχάνουν στις σχέσεις τους.
Αλλωστε η υποκειμενικότητα των κριτηρίων είναι δεδομένη και οι παχουλές, για παράδειγμα, δεν δείχνουν να μην έχουν καμιά τύχη στη ζωή.

Η Ομορφιά είναι μέρος του όλου και όχι το όλον. Η αυτοεικόνα και η αυτοπεποίθηση στηρίζεται στη συνολική παρουσία του ατόμου και είναι προτιμότερη η άνεση με τις σωματικές ατέλειες.
Η εσωτερική λάμψη είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στοιχείο στις σχέσεις, άφθαρτη στον χρόνο και σταθερή αξία. Το σώμα δεν είναι μόνο η εμφάνιση αλλά και η αντανάκλαση της προσωπικότητας και της εσωτερικότητας, ο τόπος συνάντησης της ψυχής και της ευφυϊας.
Ο εστιασμός σ΄ένα άσχημο στοιχείο του προσώπου και του σώματος μπροστά στον καθρέφτη είναι λάθος και μπορεί να οδηγήσει σε ψυχαναγκαστική για την εμφάνιση ενασχόληση.
Η ισορροπημένη αίσθηση του ανικανοποίητου είναι μια ανθρώπινη δύναμη, όταν βοηθά την εξέλιξη αλλά και μια αδυναμία, όταν γίνεται υπερβολική, επειδή εγκλωβίζει και καθηλώνει σε αρνητικά στερεότυπα, που εμποδίζουν την ευτυχισμένη ζωή.
Ο ρόλος της τηλεόρασης και των προτύπων ομορφιάς που προβάλλει επηρεάζουν την αυτοεικόνα μας. Αυτού του είδους η σύγκριση είναι ένα ακόμα λάθος. Ας μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες της τηλεόρασης και του κινηματογράφου έχουν κάνει την ομορφιά επάγγελμα και κάνουν αιματηρές θυσίες για να κρατήσουν την εμφάνισή τους στους προκαθορισμένους και υποχρεωτικούς κανόνες της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Και μη ξεχνάμε, επίσης το πιο παράδοξο: Ως προς την εμφάνιση η σύγκριση γίνεται με τέλεια πρότυπα ομορφιάς, ενώ ως προς τις διανοητικές ικανότητες κανείς δεν διανοείται να συγκριθεί με τον Αϊστάιν , για παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: